WAT Temel Bilgiler

Amerikan Ölçü Birimleri

Yazdır PDF

Work and Travel katılımcısı olarak ABD'ye gittiğiniz zaman fark edeceksiniz ki elektrik akımında olduğu gibi, Amerikalıların kullandıkları tüm ölçü birimleri de bizden farklıdır. Bu birimlere alışmak gerçekten zor olabiliyor. Bu birimleri bir yere not edip, yanınızdan ayırmamanızı tavsiye ederiz.

Sıcaklık Birimi

Amerikalılar sıcaklığı ölçmek için Fahrenheit dereceyi kullanırlar. Bu dereceye göre su 32 derecede donmakta ve 212 derecede kaynamaktadır. Santigrat dereceye çevirmenin en kolay yolu Fahrenheit'tan 30 çıkarıp kalanı ikiye bölmektir. Bu şekilde yakın bir sonuç elde edebilirsiniz.

 

32° Fahrenheit = 0° Celcius

68° Fahrenheit = 20° Celcius

95° Fahrenheit = 30° Celcius

 

 

Amerikan Olcu Birimleri

 

 

Uzunluk Birimleri                                                                Hacim ve Ağırlık Birimleri

 

1 mil = 1.6 kilometre                                                             1 gallon = 3.79 litre

1 yard = 91.4 santimetre                                                       1 pound = 454 gram

1 foot =30.48 santimetre                                                      1 ounce = 28.35 gram

1 inch = 2.54 santimetre                                                       1 quart = 0.95 litre

12 inch = 1 foot

3 foot = 1 yard

1750 yard = 1 mil 

 

Telefon Kartları ve ABD Elektrik Akım Farkı

Yazdır PDF

ABD'de Kullanabileceğiniz Telefon KartlarıWork and Travel programı ile ABD'ye gittiğiniz zaman siz de göreceksiniz ki Türkiye’yi çok ucuza arayabileceğiniz uluslararası telefon kartları neredeyse her büfe ve markette satılmaktadır. 5$lık bir telefon kartı ile sabit hattı ararsanız yaklaşık olarak 30 dakika Türkiye ile konuşabilirsiniz.

Eğer cep telefonunuzu yanınızda götürecekseniz, telefonunuzun tri-band özelliği olduğundan emin olun, aksi takdirde cep telefonunuz Amerika’da çalışmayacaktır. Birçok danışmanlık şirketi öğrencilerine daha Türkiye'den gitmeden kullanıma açabilecekleri sim kartlar vermektedir. Cep telefonunuzu şarj edebilmek için yanınıza Amerikan elektrik sistemine uygun bir şarj aleti (veya elektrik akım dönüştürücüsü) almanızda fayda vardır.

Telefon Kartlari ve ABD Elektrik Akim Farki

 

ABD Elektrik Akım Farkı

Amerika Birleşik Devletleri'nde evlerde kullanılan elektrik akımı 110 Volttur. Fişlerin girişleri de farklıdır. Bu yüzden eğer elektrik akım dönüştürücünüz yoksa, Türkiye’den yanınızda götüreceğiniz elektronik eşyalarınızı malesef orada kullanamazsınız.

Fotoğraf makinesi, telefonların ve kameraların adaptörleri bazen 110 Voltla da çalışabiliyor. Fakat ucuna Amerikan fişi takabileceğiniz bir dönüştürücünüz olması gerekebilir. Daha detaylı bilgi için bir elektrikçi ile de görüşebilirsiniz. Ayrıca bu dönüştürücü adaptörlerini Amerika’da da elektronik mağazalarından rahatlıkla bulabilirsiniz.

 

ABD Para Birimleri ve Banka Hesabı Açtırmak

Yazdır PDF

ABD para birimleri ve banka hesabi

 

ABD Para Birimleri

Amerika'daki bütün banknotların rengi ve boyutları aynıdır. Bu yüzden alışverişlerde para verirken ve para üstü alırken mutlaka paranızı kontrol ediniz.


Madeni paraların ise özel isimleri vardır. Örneğin 10 cent’e “ten cent” denmez, bunun yerine “Dime” denir. Özellikle kasiyer olarak çalışacaksanız veya satış işi yapacaksanız Amerikan paralarını ve özel isimlerini ezberlemeniz gerekecektir. Bozuk paraların isimleri şöyledir:


1 cent = Penny

5 cent = Nickel

10 cent = Dime

25 cent = Quarter

Yine Work and Travel öğrencileri tarafından çokça karıştırılan bir konu 10 cent’in (Dime) 5 cent’ten (Nickel) ebat olarak daha küçük olmasıdır. Bu yüzden Nickel ve Dime’ın boyutlarına ters orantılı olan değerleri WAT katılımcıları tarafından sıkça karıştırılır.


ABD'de Banka Hesabı


ABD’de banka hesabı açtırmak çok kolaydır. Eğer bir banka hesabı açtırırsanız, işvereniniz maaşınızı hesabınıza yatırır. Bu sayede paranızı sürekli olarak üzerinizde taşımak zorunda olmazsınız ve kazandığınız parayı güvenli bir şekilde saklarsınız. Banka hesabı açtırırken yanınızda pasaportunuzu, sosyal güvenlik (social security) numaranızı ve sizi tanımalarına yardımcı olacak bir fotoğraflı kimlik bulundurmanız yeterli olacaktır.

 

ABD Zaman Dilimleri

Yazdır PDF

ABD ZAMAN DİLİMLERİ

Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu yakası ile batı yakası arasında 4.023 kilometrelik bir mesafe vardır.Geniş yüzölçüsü sebebi ile Amerika dört farklı zaman dilimine bölünmüş haldedir. Bu zaman dilimlerinin isimleri, doğudan batıya Eastern, Central, Mountain ve Pacific’tir.

Saat Farkı: Türkiye’den ABD'nin Batısı 10, Doğusu ise 7 saat geridir.


Sarı Bölge: Türkiye’den 7 saat geridir.

Yeşil Bölge: Türkiye’den 8 saat geridir.

Mavi Bölge: Türkiye’den 9 saat geridir.

Kırmızı Bölge: Türkiye’den 10 saat geridir.

 

ABD Zaman Dilimleri

 

ABD'de Yaşam

Yazdır PDF

ABD Yasam

Bir çoğunuz Amerika Birleşik Devletleri'nin çok uluslu yapısını ve çeşitli kültürlerin bir araya gelmesi ile oluşan bir ülke olduğunu nitelemek için kullanılan "Salad Bowl, Melting Pot, Cultural Mosaic" gibi terimleri duymuşsunuzdur. Çok fazla ulusun bir araya gelerek oluşturduğu, çok büyük bir kıta üzerine yerleşmiş Amerikan halkı konusunda genelleme yapmak çok zordur. Kültürel farklılıklar olsa da ülkenin hemen hemen her yerinde geçerli olan bazı ortak özellikler vardır:

·  Amerika’da zamana çok fazla değerlidir ve zaman Amerikalılar için önemlidir. Sizin de Work and Travel programı boyunca ABD'de  çalıştığınız sürece dakik olmanız beklenir.

·  Amerikalılar özel hayatları hakkında konuşmaktan hoşlanmazlar. Onlar size özel hayatı konusunda söz etmediği sürece siz de bu konuda fazla soru sormamalısınız.

·  Amerikalılar açık sözlü ve hatta gereğinden fazla dürüst davranabilirler. Bu tavırları bizim için kaba olarak düşülse de, bu davranışlar onlar için normal karşılanır.

·  Amerikalılar kendi ülkeleri haricindeki olaylara karşı genelde kayıtsızdırlar. ABD dışında bir ülkenin (Türkiye dahil) varlığından dahi haberi olmayan birçok Amerikalıyla karşılaşmanız mümkündür.

·  Amerikalılarda, Türk aile yapısının aksine, çocuklar anne ve babanın otoritesinde değildir, özgür yetiştirilirler. Bu bize kimi zaman şımarıkça görünse de onlar için çok doğaldır. Bir Amerikan ailesinde anne ile babanın rolleri hemen hemen eşittir.

·  Amerikalılar ortamda sessizlik oluştuğu anda hemen küçük sohbetlerle veya esprilerle ortamın havasını değiştirmek isterler. Sohbetler genellikle hava, spor veya güncel olaylar hakkındadır. Sohbet ederken göz teması kurmaya özen gösterirler, fakat fiziksel temastan pek hoşlanmazlar. Bu yüzden, banka, otobüs vb. sırasında beklerken veya insanlarla konuşurken aranızda belli bir mesafe olmasına özellikle dikkat edin ve insanlara (özellikle çocuklara) çok yakın durmayın.

·  Amerikalılar titizlik ve vücut temizliği konusunda hassastırlar. Günde birçok defa duş aldıkları sıkça görülmektedir.

·  Amerikalılar kendilerini hemen tanıtırlar ve sizin de adınızı bilmek isterler.

·  "Merhaba, günaydın, iyi günler" gibi ifadeleri dilinizden düşürmeyin. Selamlaşırken yalnızca el sıkışın ve sarılıp öpmeye yeltenmeyin.

· Amerika'da hesap ödemeler "Alman usulüdür", herkes kendi hesabını kendisi öder. Bizde olduğu gibi Amerikalılar arasında "ısmarlamak" fikri pek yaygın değildir. Ayrıca restoranlarda ve barlarda %15 ve %20 arasında bahşiş bırakmanız beklenir, bu önemli bir ayrıntıdır.

·  Amerikalılar nazik insanlardır. Sizden de aynı şekilde davranmanızı beklerler. “Afedersiniz, lütfen, üzgünüm, teşekkürler” gibi kelimeleri sıkça kullanın.

·  Türkçe isminizin telaffuzunda zorluk çekebilecekleri için, ABD'ye gittiğinizde adınızı kısaltmak isteyebilirler. Bu durum kendi aralarında da çok yaygındır ve kendi isimleri yerine çoğunlukla lakap kullanırlar.

·  Pasaportunuzun fotokopisini kimlik olarak yanınızda taşımanız gerekmektedir, çünkü Amerika'da gittiğiniz hemen hemen her yerde kimliğinizi sorarlar.

·  Artık ülkemizde de çok yaygın olan fast-food restoranlarla çok sık karşılaşabilirsiniz. Ancak Türkiye'dekinden farklı olarak fast-food restoranlar belli bir saatte kapandıktan sonra arabaya servis kısmı 24 saat açık kalır. Ancak kulağa komik de gelse arabanız yoksa size servis yapmazlar.

·  Amerika’da toplu taşımacılık çok fazla gelişmemiştir. Araba satın almak ve benzin fiyatlarının ucuz olmasının yanısıra ehliyet alma yaşı da 16 olduğundan dolayı pek çok Amerikalı özel otomobilini kullanır. 

 

Sayfa 1 / 2

<< Başlangıç < Önceki 1 2 Sonraki > Son >>
Şu an bulunduğunuz sayfa:   AnasayfaWAT TEMEL BİLGİLER